امروزه دولت ­ها برای خروج از اقتصاد تک محصولی به دنبال ایجاد و گسترش صنایع جدید هستند که در دهه‌های اخیر با توسعه تکنولوژی، فناوری اطلاعات و حمل و نقل، صنعت گردشگری به عنوان یکی از بزرگ ترین و متنوع ترین صنایع در دنیا تأثیرات زیادی بر وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشورها داشته است. ایجاد اشتغال، ارزآوری، تعادل منطقه‌ای، کمک به صلح جهانی، کمک به سرمایه‌گذاری در میراث فرهنگی، بهسازی محیط، کمک به بهسازی زیستگاه‌های حیات وحش، توسعة نواحی دارای جاذبه‌های گردشگری و جلوگیری از برون‌کوچی جمعیت، از جمله مزایای این صنعت بوده است. در واقع گردشگری به عنوان صنعت دانش ­محور، تخصصی و پیشرو در حوزه کسب­ و کار، اشتغال­ زایی و به­ طور کلی توسعه اقتصادی مورد توجه کشورهای توسعه یافته جهان و به ­خصوص کشور­های خاورمیانه و حوزه خلیج فارس قرار گرفته است و تأثیر بسیار شگرفی در تولید ناخالص ملی این دولت­ ها دارد.

علیرغم ظواهر ساده­ ای که این موضوع و رشته در اذهان عمومی دارد، ماهیت آن بسیار پیچیده، تخصصی و شامل حوزه­ های متعددی است که علم، صنعت و جامعه را در بر­می­ گیرد. مولفه ­هایی مانند مراکز مذهبی و زیارتی، تور­های مسافرتی، هتل­ ها، صنایع دستی، رستوران­ ها، میراث­ های فرهنگی، تاریخ و هنر، مراکز باستان­ شناسی، رسم و رسومات و سنت­ ها، اقوام، جنبه فرهنگی، تجارت، بازاریابی، حمل و نقل هوایی، دریا، سواحل، محیط طبیعی، ژئوسایت­ ها، پدیده­ های اقلیمی، انواع پوشش ­های گیاهی و غیره، همگی تأثیرات اساسی در اهمیت روزافزون رشته گردشگری را موجب شده است. در واقع گردشگری در عمل، علمی است میان رشته ‎ای که با علوم جغرافیا، محیط­زیست، معماری، کشاورزی، فضای سبز، بازاریابی، تاریخ، حقوق، ورزش، تجارت، بازرگانی، حمل و نقل، هتلداری، میهمان­ پذیری و مدیریت رستوران، جامعه شناسی، اقتصاد، روانشناسی و علوم سیاسی در ارتباط است. در این میان، گردشگری مدرن، یک رشته علمی است که مورد توجه بسیاری از کشورهای توسعه ­یافته و همچنین دانشگاه­ ها و مراکز علمی معتبری در سرتاسر دنیا قرار گرفته است و نظر محققین رشته­ های مختلف را نیز به خود جلب کرده است. چنانکه در سرتاسر دنیا دانشکده­ ها، نشریات علمی و پژوهشی معتبر، انجمن­ های علمی مختلف و همایش­ های زیادی در سرتاسر دنیا وجود دارد که در حال توسعه و ترویج علوم مختلف در حوزه گردشگری می­ باشند. در این راستا اولین همایش بین­ المللی صنعت گردشگری، در نظر دارد با معرفی توان علمی و کاربردی برای ارتقا سطح کیفی توسعه پایدار در بخش ­های مختلف گردشگری و همچنین بررسی نیازمندی و ضرورت­ های آموزش و پژوهش در این حوزه گسترده گام برداشته و با شناسایی نگرش ­ها، تجربیات نوین و تحلیل ابعاد نظری و کاربردی این حوزه، به تحلیل، آموزش و پژوهش آن بپردازد.